Koryu-Te-Jutsu

Ontstaan

Koryu-Te-Jutsu werd door Sensei Filip Verplancke tot leven geroepen om zo de link te leggen tussen de traditionele oude Krijgskunsten en de hedendaagse aspecten van de Moderne Martial Arts. Het is een complete vorm van zelfverdediging die terug gaat naar de roots van de belangrijkste oosterse vechtdisciplines. 
Eenvoudig vertaald betekent ‘Koryu-Te-Jutsu’; traditionele technieken van de handen. 

Koryu-Te-Jutsu  is een studie die een leven lang interessant blijft. Het vormt zowel een krijgskunst op zich maar kan ook een leerrijke aanvulling zijn voor iedere beoefenaar van eender welke gevechtssport of zelfverdedigingskunst.

Doel van Koryu-Te-Jutsu

Door studie van een aantal elementen de oorspronkelijke technieken van het verre oosten als het ware opnieuw te creëren. Het vertrekpunt daarbij zijn de (karate) kata zoals deze voorkomen in de hedendaagse gevechtskunsten. Deze vaste bewegingspatronen werden honderden jaren geleden ontwikkeld op het eiland Okinawa. Door de jaren heen is de vorm van de meeste kata gewijzigd, wat het soms moeilijker maakt om de ware toepassing van technieken te achterhalen.

Er ligt een grote nadruk op het gebruik van Chi of Ki. Dit is de universele levensenergie, het stroomt door meridianen in ons lichaam en is net zo belangrijk als het bloed in onze aderen. De acupressuur die in de technieken verweven zit manipuleert deze Ki, zodat de tegenstander of aanvaller precies reageert zoals je dat wil; ‘hij wordt als was in je handen…’


Aan de basis van Koryu Te Jutsu liggen:
  • Het gebruiken van de kracht en het gewicht van de tegenstander
  • Kennis van het menselijk lichaam, anatomisch, fysiologisch en energetisch
  • Het manipuleren van Chi (levensenergie), zowel je eigen Chi als deze van je aanvaller
  • Het gebruiken van acupressuurpunten en de oosterse geneeskundige principes om de tegenstander uit te schakelen
  • Uiteraard kan een zekere kennis anatomie van het menselijk lichaam niet ontbreken in een krijgskunst
Filip Verplancke
  • Shihan Koryu-Te-Jutsu
  • 1e DAN Shotokan Karate (VKF)
  • 1e DAN Koryu Uchinadi
  • Gediplomeerd Acupuncturist
  • Expert Electro-acupunctuur

De stijl Koryu-Te-Jutsu en onze club werden in september 2000 opgericht door Sensei Filip Verplancke. Zoals vele karateka's was hij op zoek naar de werkelijke en oorspronkelijke toepassingen van de shotokan kata's. Na een lange zoektocht had hij die dan ook gevonden.

Koryu-Te-Jutsu vs Ippan Karate System

Koryu-Te-Jutsu wordt gegeven als aanvulling op het Ippan Karate. Karate is tenslotte de basis en het vertrekpunt om Koryu-Te-Jutsu onder de knie te krijgen. In iedere les komt wel een bepaald aspect van het KJT aan bod.