Het Begin
Onze club werd in september 2000 opgericht door Sensei Filip Verplancke. Zijn doel was om de oorspronkelijke toepassingen van de (shotokan) kata te trainen. Deze toepassingen of bunkai bestonden niet enkel uit trappen en stoten zoals doorgaans in het karate voorkomt maar ook uit technieken die gelijkenissen vertonen met technieken uit judo, ju-jitsu, aikido, taichi, en nog tal van andere gevechtssporten of vormen van zelfverdediging.
Oorspronkelijk startte de club onder de naam Koryu Karate Brugge, de opzet was eerder om als aanvulling op het traditionele karate 1 maal per week de bunkai van de kata te trainen. De meesten die er destijds toen ook bij waren, beoefenden shotokan karate. Men trainde samen met Sensei Filip in de toenmalige karate club Olympia Brugge onder leiding van Peter Serruys.
Wat later werd besloten om te starten met een eigen stijl en bijhorende naam, Koryu-Te-Jutsu. De club zelf kreeg de naam Okinawa Koryu-Te-Jutsu Brugge.
Meer dan enkel zelfverdediging...
Door de vele beschadigende manipulaties van de acupunctuurpunten werd er na de les meestal eventjes tijd genomen om deze te herstellen. We gingen dan o.a. het lichaam ‘aftappen’ in de richting van de energiestroom om de acupunctuurpunten terug te activeren en mogelijke blokkades te verhelpen.
Daar er meer en meer tijd werd besteed aan het genezen van het lichaam en omdat een zekere theoretische kennis van acupunctuur en dergelijke meer belangrijk was in het beoefenen van Koryu-Te-Jutsu werd besloten om bij het begin van het 2e seizoen te starten met Shiatsu lessen.
Deze lessen hielden na enige tijd ook veel meer in dan enkel massage volgens de oosterse principes. In deze lessen kwamen naast acupressuur, ook lazeracupunctuur, qi qong, kinesiologie, en dergelijke meer aan bod. Zij vormden een uitstekende aanvulling op de nodige kennis om de bunkai te trainen.
Overstroming
Na een bloeiende periode van de shiatsu lessen en de KTJ trainingen daalde het ledenaantal. Het noodlot sloeg toe, toen in juni 2005 door hevige regenval de turnzaal en de judozaal volledig onderwater kwamen te staan en volledig dienden te vernieuwd worden. Dit met als gevolg dat we geen enkele zaal ter beschikking hadden bij het begin van het seizoen.
Eer er voor de beide zalen een oplossing was en we opnieuw volop konden trainen hadden ondertussen veel leden reeds afgehaakt. De lesgevers lieten de moed echter niet zakken en besloten om met heel veel reclame het ledenaantal terug op te krikken en ons enkel nog te concentreren op het martiale gedeelte.
Een nieuwe start
Omdat sensei Filip meer en meer in het buitenland vertoefde voor zijn beroep werd in juli 2014 de club overgedragen aan sensei Bart. Samen met sensei Pieter, die ondertussen reeds een eigen Ippan Karate club had werd beslist om ook onze club om te vormen tot een Ippan Karate Club waar aanvullend de stijl Koryu-Te-Jutsu wordt getraind. Samen met deze veranderingen werd er ook een nieuwe naam bedacht, en zo was Seigyo geboren. Om de link te behouden met de vroegere jaren werd de volledige naam Seigyo Koryu Karate en werd in het logo een duidelijk verwijzing opgenomen naar het oude logo van de club.
Succesformule
Na een 5 tal jaar bleek de nieuwe wending een succes. Het ledenaantal steeg van amper 25 leden naar 100 leden. Steeds meer mensen vinden hun weg naar karate. Ondertussen ruilde we onze gekende dojo in het Jan-Breydelstadion in voor de mattenzaal in het nieuwe sportcomplex de Xaverianesite te Sint-Michiels. Dankzij de extra ruimte in dit complex hebben we onze lessenaanbod verder kunnen uitbreiden en telt onze club ondertussen meer dan 150 leden.
Seigyo is een dynamische club waar iedereen welkom is en die blijft groeien en evolueren!